De organisatoren

Jeroen Maters bedacht als inwoner van Leiden het Singelpark, een nieuw zes kilometer lang park over de historische vestingwallen van zijn stad.

Sinds de opening van vijf nieuwe wandelbruggen in september 2020 lopen inmiddels vele bewoners en bezoekers het ‘rondje Singelpark’. “Hoeveel bruggen zijn er nu eigenlijk in Leiden?”, vroeg Jeroen zich af.

Hij kwam met de nieuwe Singelparkbruggen erbij op 116 bruggen in en om de binnenstad. “Wat gaaf! Nooit geweten dat het er zóveel waren!” In een overmoedige bui besloot hij er honderd over te gaan rennen. Het leverde hem een week spierpijn, een voldaan gevoel én een mooi idee op:“ Dit zou een officieel evenement moeten worden, zodat iedereen onze stad op de mooist mogelijke manier kan ervaren: wandelend en hardlopend langs en over onze grachten.”

Na een jaar proefdraaien zijn er inmiddels twee succesvolle  afleveringen van de 100 Bruggenloop geweest. In 2024 zal zij haar derde editie beleven. 

Frank van Leeuwen is eventorganisator in Leiden. Zijn ProKwadraat organiseert naast diverse culturele evenementen zoals Schemerstad onder meer de LeidenWalk en de Bokkenwandeling. “Ik heb al aardig wat moois mogen organiseren. Maar een parcours van ruim 19 kilometer, kriskras door de binnenstad, over 100 bruggen en bruggetjes, dat is écht een stevige organisatorische en logistieke uitdaging.”

De wandeltocht op zaterdag en de run op zondag hebben elk hun eigen sfeer. “Op zaterdag starten de deelnemers midden in de gezellige drukte van de Leidse markt aan de oevers van de Rijn.

De vroege zondagmorgen is misschien wel het mooiste moment van de week, als de stad langzaam ontwaakt. De binnenstad ligt er maagdelijk stil bij. Je hoort niet veel meer dan de vogels en het geluid van je voetstappen die tegen de monumentale gevels aan de grachten weerkaatsen. Vandaar dat je bij ons ook geen pompende beats hoort bij de start. We willen dat iedereen onze mooie stad op de mooist mogelijke manier ervaart.”