Kaart

De routekaart van de 100 Bruggenloop 2023.

Over het parcours

Start en finish zijn op de Vismarkt in Leiden, aan de Nieuwe Rijn, in het hart van de binnenstad.

 

Vier lussen

Lus 1: Academiewijk (10 en 19 km)

Via de Nieuwe Rijn met de bekende Koornbrug lopen we via het Van der Werffpark naar de prachtige Hortus Botanicus, waar vier bruggen speciaal voor de 100 Bruggenloop geopend zijn. Via de pittoreske Doelengracht en de Groenhazengracht lopen we vervolgens naar het beroemde Rapenburg. Hier staan de oudste gebouwen van de oudste universiteit van het land. Vanaf de Nieuwsteegbrug duiken we het oudste deel van de binnenstad in, en lopen we onder meer langs de Pieterskerk. Daarna gaat het terug naar de Rijn, waar we met de spiksplinternieuwe Catharinabrug (brug nummer 25) aan het tweede deel van de route beginnen.

Lus 2: Noordelijke singels (10 en 19 km)

Via de Rijn, de Blauwpoortsbrug en de Morspoort lopen we naar de noordelijke singels. Hier passeren we onder meer Molen de Valk, het Slachthuispark en de woonwijk Nieuw Leyden met heel bijzondere architectuur. Via de Oude Vest draaien we terug de stad in en lopen we via het Cultuurkwartier naar de historische haven in het Galgewater. Hier slaan de 10 kilometerlopers na de markante Rembrandtbrug (brug 50) linksaf terug richting finish op de Vismarkt. De 19 kilometerlopers slaan rechtsaf het Rembrandtpark in.

Lus 3: Zuidelijke singels (19 km)

De derde lus – voor de 19 kilometerlopers – gaat via de Rijn- en Schiekade naar de Jan van Goyenkade en de Witte Singel. Een prachtig en rustig stukje stad. Bij de Zoeterwoudsesingel slaan we rechtsaf de Lorentzhof in en doen we een stukje Professorenwijk, om terug te keren in het bekende Plantsoen, een lommerrijk Engels landschapspark. Bij de nieuwe Singelparkbrug de Hapynionbrug, tevens de hoogste brug van het parcours, gaan we het laatste deel van het parcours in. 

Lus 4: Havenwijk (19 km)

De meeste bruggen bewaren we voor het laatst, in lus 4: de Havenwijk. Over een wirwar van grachtjes passeer je nog eens 38 bruggen. Je loopt langs de haven, door een aantal fraaie nieuwe delen van het Singelpark en langs de Herengracht. Bij de imposante Meelfabriek heb je even het gevoel dat je de door Manhattan de Marathon van New York loopt. Om met een eindsprint via de Oude Rijn bij de laatste en oudste brug aan te komen: de Visbrug over de Nieuwe Rijn.

 

Ondergrond

Om rekening met te houden bij de schoenkeuze: je loopt over grind, schelpenpaden, baksteen, kinderkopjes, hout, beton en asfalt. En als je bochten gaat afsnijden: over gras.

 

Minder validen

Met het Platform Gehandicapten Leiden hebben we gekeken naar de mogelijkheid om de 100 Bruggenloop ook voor minder validen toegankelijk te maken. Een aantal bruggen is zeer steil, zeer smal of heeft traptreden. Ook een groot aantal stoepen in de Leidse binnenstad is erg smal. Verder zijn er een paar paden met ondergrond die minder geschikt is voor mensen in een rolstoel. Helaas hebben we daardoor moeten constateren dat het niet goed te doen is om de 100 Bruggenloop toegankelijk te krijgen voor minder validen.