De 100 Bruggenloop voert je langs de mooiste plekken van de historische binnenstad van Leiden. Start en finish zijn op de Vismarkt, de plek waar Leiden zo rond 1200 is ontstaan, aan de oevers van de rivier de Rijn.

 

19

kilometer

Lus 1: Noordelijke singels

De 19 kilometerlopers gaan eerst via de Rijn stroomafwaarts naar de het gebied rond de noordelijke singels. Dit was vroeger het rauwe industriële hart van de stad. Je komt langs een aantal fraaie industriële monumenten, je loopt door de bijzondere architectuurwijk Nieuw Leyden en door het Cultuurkwartier met daarin o.a. Museum De Lakenhal, Museum Volkenkunde, Molenmuseum De Valk en de Leidse Schouwburg. Met het passeren van de bekende Rembrandtbrug over het Galgewater zitten de eerste 26 bruggen zitten erop.

Lus 2: Zuidelijke singels

Vervolgens loop je richting het gebied rond de zuidelijke singels. Hier woonden de welgestelden. Je loopt onder meer over de Jan van Goyenkade langs de Vliet en door het fraaie Plantsoen, een Engels landschapspark. Onderweg beklim je de beroemde Vlietbrug, waar de Geuzen de stad binnen kwamen om de Spanjaarden de stad uit te jagen. Een andere bijzondere brug is de Hapynionbrug, één van de nieuwe (trapjes)bruggen van het Singelpark en met 4 meter de hoogste van het parcours.

Lus 3: Academiewijk

De derde lus gaat door de Academiewijk. Dit is het domein van de oudste universiteit van Nederland. Via het Van der Werffpark loop je naar de Hortus Botanicus, waar speciaal voor de 100 Bruggenloop een aantal bruggen geopend is. Daarna gaat het parcours over het Rapenburg, de mooiste en oudste gracht van de stad. 69 Bruggen zitten dan al in de benen als je weer vlak langs start-finish loopt voor het vierde en laatste laatste deel.

Lus 4: Havenwijk

De meeste bruggen bewaren we voor het laatst, in lus 4: de Havenwijk. Over een wirwar van grachtjes passeer je nog eens 31 bruggen. Je loopt langs de haven, door een aantal fraaie nieuwe delen van het Singelpark en langs de Herengracht. Bij de imposante Meelfabriek heb je even het gevoel dat je de door Manhattan de marathon van New York loopt. Om met een eindsprint bij de laatste, oudste én steilste brug aan te komen: de Visbrug over de Nieuwe Rijn.

 

10

kilometer

De hardlopers die de 10 kilometer lopen, gaan via de Rijn vanaf de Vismarkt stroomopwaarts naar brug nummer 48, de Groenebrug bij het Van der Werffpark, en haken daar aan op de route van lussen 3 (Academiewijk) en 4 (Havenwijk). Je gaat dus 52 bruggen op en af en loopt grotendeels door het hart van de autoluwe historische binnenstad.

 

Wandelaars

Wandelaars lopen op zaterdag op eigen gelegenheid. Tussen 8.00 uur en 10.00 uur kun je starten. Je kunt zelf kiezen of je de 10 kilometer (52 bruggen) of 19 kilometer (100 bruggen) doet. De uitdaging is natuurlijk om ze alle 100 te doen en de volledige 19 kilometer te lopen. En niet te vaak te zwichten voor de vele gezellige terrasjes die je onderweg tegen komt. Om 15.00 uur sluit de finish voor beide afstanden: zorg dus dat je op tijd binnen bent!

Overige informatie

Om rekening met te houden bij de schoenkeuze: je loopt over grind, schelpenpaden, baksteen, kinderkopjes, hout, beton en asfalt. En als je bochten gaat afsnijden: over gras. 


Met het Platform Gehandicapten Leiden hebben we gekeken naar de mogelijkheid om de 100 Bruggenloop ook voor minder validen toegankelijk te maken. Een aantal bruggen is zeer steil, zeer smal of heeft traptreden. Ook een groot aantal stoepen in de Leidse binnenstad is erg smal. Verder zijn er een paar paden met ondergrond die minder geschikt is voor mensen in een rolstoel. Helaas hebben we daardoor moeten constateren dat het niet goed te doen is om de 100 Bruggenloop toegankelijk te krijgen voor minder validen.