Vier fraaie bruggen passeren we op het terrein van de Hortus Botanicus van de Universiteit Leiden. Enkelen daarvan zijn alleen tijdens de 100 Bruggenloop geopend.

Tot voor kort waren ze naamloos: een kleine uitdaging diende zich aan toen we de lijst met 100 bruggen opstelden. Gelukkig kwam de directie van de Hortus to the rescue. Vanaf nu hebben de vier bruggen over de 5e Binnenvestgracht officiële namen: de Sterrewachtbrug, de Draaibrug, de Clusiusbrug en de Zionbrug.

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland en is in 1590 opgericht door Carolus Clusius. De tuin is vanaf het begin toegankelijk geweest voor het publiek, wat vooral in de zestiende en zeventiende eeuw een uitzondering was. We lopen onder meer langs de Sterrenwacht, door de varentuin, langs de vijver bij de entree, de Wintertuin en de Clusiustuin.

Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa, en introduceerde Philipp Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Bezoekers kunnen hier terecht voor een rustgevende wandeling; onderzoekers uit de hele wereld komen hier om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie van de Hortus.

leave a comment