Op het parcours van de 100 Bruggenloop kom je een aantal steile kuitenbijters tegen. Zo ga je maar liefst 13% omhoog op de Wouterenbrug (32), de Molensteegbrug (49), de Zuidsingelbrug (78) en de Visbrug (100 – zie foto). De Rembrandtbrug (26) en Kerkbrug (71) tikken de 10% aan.

Ook twee van de vier trapjesbruggen in het parcours de Jan van Goyenbrug (33) en de Hapynionbrug (42) stellen de benen op proef. De Hapynionbrug over de Oude Rijn is met 4 meter tevens de hoogste brug van het parcours. Hij is zo hoog omdat de woonboten die op de Oude Rijn zijn afgemeerd er onderdoor moeten kunnen.

Veel van de bruggen in het parcours gaan niet of nauwelijks omhoog. Maar met deze steile jongens kom je toch op in totaal zo’n 144 hoogtemeters als je de volledige afstand loopt. Da’s twee keer de Cauberg. Elke individuele brug ben je zo op en af: maar in combinatie met de lengte en het voortdurend draaien en keren voelen ze wel steeds zwaarder! Met de oudste brug van Leiden, de Visbrug uit +/- het jaar 1200, hebben we de steilste brug als laatste voor jullie bewaard.

leave a comment