Unieke loop over 100 bruggen

Nederland is sinds 2022 een uniek hardloop- en wandelevent rijker. De 100 Bruggenloop voert je over honderd (100!) bruggen dwars door de historische binnenstad van Leiden. Na de geslaagde edities in 2022 en 2023 gaan we op 21 en 22 september 2024 op voor de derde ronde!

Je loopt over eeuwenoude stenen boogbruggen en gloednieuwe Singelparkbruggen, over hefbruggen en trapjesbruggen, rolbasculebruggen en draaibruggen. Over smalle bruggetjes van nog geen meter breed, over steile bruggen van meer dan 4 meter hoog. Van de Nieuwe Rijn tot de Oude Rijn, van de Korte tot de Lange Mare, van de Morssingel tot de Zijlsingel.

Al lopend over en langs de Leidse grachten, trekvaarten, rivieren en singels trekt de stad in al haar glorie aan je voorbij. Musea, monumenten, molens, Meelfabriek, Singelpark, Hortus Botanicus, Academiewijk, Cultuurkwartier, Nieuw Leyden. En die 100 bruggen dus. Een unieke loop ook voor je kuiten, die honderd keer bruggetje op, bruggetje af zullen gaan!

Voor hardlopers én wandelaars

Wandelaars zijn van harte welkom op zaterdag 21 september 2024. De uitdaging is natuurlijk om over alle 100 bruggen te lopen, maar je kunt de route inkorten tot 12 kilometer met 50 bruggen.

Hardlopers kunnen op zondagmorgen 22 september kiezen uit 19,5 kilometer (100 bruggen) of de kortere variant van 12 kilometer (50 bruggen). .

Kom over de brug en schrijf je nú in voor de 100 Bruggenloop van 2024. En wees er snel bij, want ook de kaartverkoop loopt hard!

De organisatoren

Jeroen Maters bedacht als inwoner van Leiden het Singelpark, een nieuw zes kilometer lang park over de historische vestingwallen van zijn stad. Sinds de opening van zes nieuwe wandelbruggen in september 2020 lopen inmiddels vele bewoners en bezoekers het ‘rondje Singelpark’. “Hoeveel bruggen zijn er nu eigenlijk in Leiden?”, vroeg Jeroen zich af.

Hij kwam met de nieuwe Singelparkbruggen erbij op 116 bruggen in en om de binnenstad. “Wat gaaf! Nooit geweten dat het er zó veel waren!” In een overmoedige bui besloot hij er honderd over te gaan rennen. Het leverde hem een week spierpijn, een voldaan gevoel én een mooi idee op: “Dit zou een officieel evenement moeten worden, zodat iedereen onze stad op de mooist mogelijke manier kan ervaren: wandelend en hardlopend langs en over onze grachten.”

Een proef in september 2021 leverde véél positieve reacties op van de deelnemers. Weer een jaar later was het zo ver. De eerste officiële 100 Bruggenloop trok direct 1800 enthousiaste deelnemers. De 100 Bruggenloop werd een blijvertje.

Frank van Leeuwen is eventorganisator in Leiden. Zijn Prokwadraat organiseert naast diverse culturele evenementen zoals Schemerstad onder meer de LeidenWalk en de Bokkenwandeling. “Ik heb al aardig wat moois mogen organiseren. Maar een parcours van 19 kilometer, kriskras door de binnenstad, over 100 bruggen en bruggetjes, dat is écht een stevige organisatorische en logistieke uitdaging.”

De wandeltocht op zaterdag en de run op zondag hebben elk hun eigen sfeer. “Op zaterdag starten de deelnemers midden in de gezellige drukte van de Leidse markt. De vroege zondagmorgen is misschien wel het mooiste moment van de week, als de stad langzaam ontwaakt.

De binnenstad ligt er maagdelijk stil bij. Je hoort niet veel meer dan de vogels en het geluid van je voetstappen die tegen de monumentale gevels aan de grachten weerkaatsen. Vandaar dat je bij ons ook geen pompende beats hoort bij de start. We willen dat iedereen onze mooie stad op de mooist mogelijke manier ervaart.”

Goede doel: Vrienden van het Singelpark

Dankzij de vijf nieuwe Singelparkbruggen – je komt ze onderweg allemaal tegen – ontstond het idee voor de 100 Bruggenloop. Niet meer dan logisch dus dat we één euro van je inschrijfgeld doneren aan de Vrienden van het Singelpark.

Deze vrijwilligersorganisatie van betrokken Leidenaren is actief in aanleg, onderhoud, beheer, programmering, fondsenwerving en communicatie voor het zes kilometer lange nieuwe park rondom de binnenstad

Met het geld kunnen de Vrienden het groen op een nog hoger niveau beheren en onderhouden en culturele evenementen organiseren voor bewoners en bezoekers.

Een deel van onze route gaat over de wandelpaden van het Singelpark, zodat je het met eigen ogen kunt zien.

Gezocht: vrijwilligers!

Wil je een handje helpen om van de 100 Bruggenloop een succes te maken? Heel erg graag! We kunnen je hulp goed gebruiken om Leiden van zijn mooiste kant te laten zien en alle deelnemers (én jou) een onvergetelijk evenement te bezorgen. Zowel in de voorbereiding als op de dag zelf zoeken we vrijwilligers voor onder meer:

 

Alle vrijwilligers krijgen van ons gratis deelname aan het hardloopevent als je vrijwilliger bij de wandeltocht bent en omgedraaid, een gezamenlijk ontbijt, een 100 Bruggenloopshirt en een vrijwilligersgroepsfoto. Maatschappelijke organisaties (bv scouting, sportclubs, buurtverenigingen) die minimaal 10 vrijwilligers aandragen, waarderen we met een bijdrage voor de clubkas.

Of stuur een mail naar info@100bruggenloop als je als organisatie meerdere vrijwilligers wilt aandragen.

Media

 

Wil je verslag doen van de 100 Bruggenloop? Leuk! Neem dan contact op met info@100bruggenloop.nl en dan kunnen we je met raad en daad terzijde staan (doorkomsttijden, archiefbeelden, toegangsbewijzen etc.).

 

 

In het nieuws